Když se touha po zdraví vymkne kontrole

22.12.2019 Od Off

Orthorexii poprvé popsal Steven Bartman jako abnormální zaměřování se na zdravou stravu a životní styl. O pár let později byla tato definice použita jako záminka pro vznik nové poruchy příjmu potravy, mezi než se ale nezařadila.
ovoce a zelenina
Obsesí se zdravým životním stylem většinou trpí vrcholoví sportovci nebo obecně lidé, v jejichž životě a kariéře je zásadní mít skvělou kondici a formu. Jedná se o profesionální sportovce, kulturisty, modelky či bikini fitness závodníky, může se ovšem vyskytnout i u obyčejných lidí.
Jiní lékaři a odborníci ji popsali jako jistý druh mentální anorexie. Pro nemocné je nepředstavitelné, že by měli navýšit svou váhu, doslova je děsí pouhá myšlenka na to, že by na svém těle měli snést i jen pár kilo navíc. Navýšení hmotnosti proto nepřichází v úvahu. Toto může vést ke zdravotním problémům, které jsou spjaty s chronickou únavou, jež se může při nedostatku živin projevit již v útlém věku.
Zvyky orthorektiků bývají často zdravými lidmi nepochopené a často omezují samotného trpitele v jeho osobním, sociálním i sexuálním životě. Snaží se vymluvit ze společenských akcí, jako jsou rodinné oslavy narozenin, večeře s partnerem nebo návštěva kavárny s přáteli, jednoduše ze všech střetnutí, kde by byli v kontaktu s jídlem a byli by nuceni jej jíst, aniž by věděli, co za potraviny se v něm nachází. Toto je jejich strach. Potřebují přesně vědět složení pokrmů, které vkládají do svých úst, jsou závislí na „čistém jezení“.
žena při joggingu
Jíst čistě v jejich případě znamená vyhýbat se zpracovaným potravinám, přidanému cukru, přidané soli, nasycených tuků, jednoduchých sacharidů a mnoha dalších složek stravy. V horším případě proto nebývá výjimkou, že postižení ze své stravy zcela vyřadí sacharidy nebo tuky. Toto omezení může mít fatální dopad na jejich zdraví. Nedostatek energie, chronická únava, černo před očima, pocit na omdlení, u žen ztráta menstruace, vypadávání vlasů, lámání nehtů, to vše mohou být známky toho, že už by se tento problém měl řešit s odborníky. Proto, pokud jste si u vašeho kamaráda či rodinného příslušníka všimli některého z těchto příznaků, neváhejte je podpořit v léčbě.
Dalšími příznaky mohou být časté zdlouhavé nakupování stále stejných potravin nebo stereotypní až rituální přípravy stále stejných pokrmů.