Je vhodné kupovat nemovitosti v exekuci

21.11.2021 Od Off

Říká se, že prodat se dá cokoliv, pokud najdete kupce. A tato poučka rozhodně platí, alespoň v současné době. Jistě, některé věci reguluje zákon, více či méně úspěšně, avšak pravdou je, že kde je kupec, je i prodejce.

To se týká i trhu s nemovitostmi. Jak ukazují jejich rekordně vysoké ceny, jedná se o velmi žádanou komoditu. Lidé jsou ochotni koupit prakticky jakoukoliv polorozpadlou zříceninu, neboť dobře ví, jakou má hodnotu. A je velmi pravděpodobné, že jejich ceny budou ještě po nějakou dobu stoupat, a to navzdory snahám České národní banky i vlády tento trend zastavit, nebo alespoň zpomalit.

dům v exekuci na prodej

Je tedy pochopitelné, že se najde kupec i pro ty, které by dříve byly prakticky neprodejné. Příkladem mohou být nemovitosti v exekuci lightfinance.cz. To jsou takové domy a pozemky, na něž byl uvalen exekuční příkaz. To znamená, že jejich majitel musí zaplatit stanovenou částku, jinak bude ona nemovitost prodána na aukci a výtěžek použit na její zaplacení.

Samozřejmě do exekuce se nedostaneme jen tak. Je to až poslední instance, kterou firmy a instituce volí, pokud u nich máme dluh a nejevíme žádnou snahu o jeho zaplacení. A vzhledem k hodnotě nemovitostí je fakt, že byl exekuční příkaz dán právě na ni, musí být výše onoho dluhu skutečně vysoká.

podpis kupní smlouvy

Jak ale takový prodej funguje? Jednoduše: exekuční příkaz přejde na nového majitele. To znamená, že pokud si chce onen dům udržet, musí zaplatit nejen kupní cenu, ale také zaplatit onu částku požadovanou exekucí.

I to je důvod, proč by dříve byl onen dům za těchto podmínek prakticky neprodejný. Koneckonců, kdo by do něčeho takového šel? V dnešní situaci se najdou lidé, kteří jsou ochotni do toho jít. Musíme si totiž uvědomit, že za ně jejich majitelé požadují podstatně nižší cenu.

Přesto však platí, že se v tomto případě jen málokdy jedná o výhodnou koupi. Proto je mnohem lepší si koupit nový domov klasickým způsobem. Věřte totiž, že s ním budete mít nakonec mnohem méně starostí.